Eli sunnuntaina olin taas Pian ja Suvin kanssa bongailemassa lintuja. Nyt menimme Nyrölään. Se lintutorni oli Talkoovuoren luontopolun yhteydessä. Jo ajomatkalla jouduimme pysäyttämään auton keskelle tietä, koska pellolla käyskenteli kaksi ylvästä kurkea  Perillä bongasimme taas joitain sorsalintuja, joista yksi oli aivan valtavan suloinen. Se pelehti järvessä ihan kuin olisi leikkinyt. Se jatkoi touhujaan monta tuntia ja yritimme epätoivoisesti tunnistaa sen. Minä päätin, että se oli mustalintu. Suvi ei taaskaan ollut kanssani samaa mieltä, niin kuin ei siitäkään, että näin mustakurkku-uikun. Hän ei sitä nähnyt, koska näin sen, kun olimme Pian kanssa maastoutuneet vähän kauemmaksi rantaan. Piakaan ei nähnyt sitä kunnolla, koska hän otti kuumeisesti valokuvia, jotka valitettavasti olivat epäselviä. Tornin vieressä elämäämme sulostutti yksi pikkulintu, jonka päätimme olevan metsäkirvinen. Olipahan mukava reissu taas vaihteeksi. Kotimatkalla saimme taas ihailla kurkia pellolla.

Ma ja ti olimme mökillä. Ilma oli ihan sairaan kuuma, enkä jaksanut tehdä koirien kanssa yhtään mitään. Saivat ne toki helleurheilua uimisen muodossa. Sitä ne harrastivatkin ihan urakalla. Helle on uuvutti minut ihan kokonaan. Loppuviikko on mennyt töissä ja kotona maatessa.

Tänään on onneksi sää viilennyt alle 25 plusasteen Lähdin aamulla Julian kyydissä ACE-koirakoulun treeneihin Kuopion kupeeseen Viiksi-Areenalle. Kouluttajana siellä meitä odotti Tiia Vitikainen. Hän oli laatinut radat valmiiksi. Samoilla esteillä, hieman eri järjestyksessä oli laadittu helpompi 20 esteen rata ja vaikeampi n. 30 esteen rata. Tiia oli ollut European Open agikisoissa ja nuo radat sisälsivät "pahoja" paikkoja noiden kisojen radoista. Koska olin matkassa Hilin kanssa, valitsin helpomman radan.Tutustuimme ensin rataan itseksemme ja sen jälkeen kävimme sen läpi Tiian kanssa ja hän kertoi, mitä ohjauskuvioita olisi syytä käyttää. Minä olin ihan huuli pyöreänä kaikenmaailman jaakotuksista, japanilaisista, niistosokkareista, ihmisnuolista yms, joita en ole vielä koskaan varsinaisesti opetellut, tai tehnyt. Kas, kun Pösö kulkee vierelläni ja pyörähtelee käsimerkkien mukaan ilman erityisiä kommervenkkejä. Tiia selvitti erittäin tarkkaan kunkin ohjaustekniikan suorituksen ja perusteli niiden käytön äärimmäisen hienosti. Joka kerta kaikki johti seuraavien estekuvioiden suorituksen helpottamiseen. Ai että! Siinä on kyllä selkeäsanainen nainen. .. ja vielä viisaan oloinenkin

Koira jätettiin ekan hypyn taakse ja mentiin vastaanottamaan sitä ihmisnuolena kolmannen hypyn taakse. Hauska juttu muuten: Kun Tiia selvitti lähtötilannetta, hän sanoi ykskantaan: "Koira jätetään lähtöön JA SE JÄÄ SINNE. Sillä ei ole muuta mahdollisuutta." Tuon sanoessaan hän tuijotti minua silmiin Minkähän ihmeen vuoksi? Joka tapauksessa. .. Jouduin tietysti ottamaan tuo kohdan pari kertaa uusiksi, ihan jo senkin vuoksi, etten hallitse lähtötilanteita, koska taparikollinen Pösön kanssa joudun aina tekemään lentävän lähdön. Onnistuihan nuolikuvio lopulta ja seuraava koetus oli parin putken jälkeen jaakotuksen muodossa. Sekin onnistui parin toiston jälkeen. Siitä jatkettiin puomille, josta  täyskäännöksestä "leijeröitiin" putkelle, josta taas 90 astetta pujotteluun, jossa piti mennä ottamaan koira vastaan ja vetää se ekaan väliin kädellä "pakottaen". En olisi ikinä uskonut, että onnistumme Hilin kanssa! Pujottelun perään heti persjättö, jolla koira saatettiin hyppykaarelle: aita, rengas, okseri, pituus ja aita, jolta täyskäännös aidalle ( tähän tein jonkun, joka ei ollut japanilainen, vaan ehkä saksalainen) ja taas täyskäännös ja aita, keinu - täyskäännöksellä suoran putken kauempaan päähän, aita, aita takaahyppynä, jossa tein niistosokkarin ja viimein siitä taakse viimeiselle aidalle. Huhhuh!

Olin niin onnellinen! Hihkuin riemusta ja hymyilen vieläkin. Tuo rata oli ihan oikeasti vaativa ja olin selvittänyt sen Hilin kanssa. En olisi ikinä tai koskaan uskonut, että pääsisimme maaliin asti. Tiia on ihan todella Pro-kouluttaja Kyllä kannatti ajaa Kuopioon asti treenaamaan.

Jostain kumman syystä Hili on nyt päättänyt, että rengas ei kuulu suoritettavien esteiden joukkoon. Se yksinkertaisesti ohittaa sen radalla. Niinpä mun on nyt sitten pakko raahata se estekontista ulos ja otettava sen kanssa kunnon muistutussessio siitä, mikä on rengas niminen este ja kuinka se suoritetaan.